National Park Service Logo
PEPC Planning, Environment & Public Comment
PEPC Home Documents by Park Policy/Links Park Planning Search Documents

Merced River Plan Implementation: Expansion of the Village Grill Patio to Accommodate the Welcome Center Plaza

Yosemite National Park » Merced River Plan Implementation: Expansion of the Village Grill Patio to Accommodate the Welcome Center Plaza » Document List

JUSTIFICATION:
The existing concessioner land assignment allows the consessioner to seat their customers is at the south end of the Village Store building which is to become the Visitor Welcome Center entrance plaza. To compensate the concessioner for the loss of square footage for patio seating in their land allotment, the same amount of space will be added adjacent to the existing grill patio seating area on the west side of the building. This will provide the concessioner with a more consolidated operation and have the benefit of completely separating the grill operation from the new Welcome Center entrance plaza.

SCOPE:
The 3,500 square feet of the existing non-contributing grill patio flooring will be removed and regraded to meet Architectural Barriers Act accessibility requirements. An additional 1,500 square feet of patio will be added to the redesigned patio area to compensate the concessioner for the square footage taken out of their land assignment at the south end of the building. The new patio will be of similar form and character (exposed aggregate concrete) to that which is there now. Four alder trees, varying in size from 9-inches to 17-inches in diameter, that postdate the period of significance will be removed from within the redesigned patio footprint. The nonhistoric wood fencing that surrounds the existing patio area will be replaced by a wood fence of similar design and character but will incorporate wire mesh within the design to allow for better viewing of the adjacent natural area. Storm water from the patio will be directed to rock-lined drainage swales to ensure percolation of the storm water and minimize sedimentation into the adjacent stream. The existing non-contributing (but compatible) outdoor lighting poles that currently surround the south end of the Village Store building would be relocated to the patio area to match the ones on the west side of the building. This would ensure that the lighting fixtures used in the grill patio area all of the same design.