Interim Infrastructure Improvements Project

Valles Caldera National Preserve » Interim Infrastructure Improvements Project » Document List

Valles Caldera National Preserve is proposing to develop an Environmental Assessment for the construction and implementation of interim infrastructure improvements within the park's Valle Grande District necessary to enhance visitor experience, accessibility, interpretation of the park's natural and cultural values, and recreational opportunities. Infrastructure improvements are also needed to reestablish the park's entrance fee collection program that will generate funds to address critical deferred maintenance needs.

Most of the improvements the park envisions would be interim in nature - meaning they could be removed in the future based on decisions made in long-term management plans for the area while also allowing the park to more effectively manage visitors and protect park resources while these plans are being developed.

There are two distinct areas of the park which currently receive the majority of visitation: 1) the entrance station area situated in the middle of the Valle Grande near Cerro La Jara along the main park entrance road; and 2) the Baca Ranch Cabin District located on the north side of the Valle Grande comprising the various former ranch buildings constructed during the period of private ownership. The park is interested in making meaningful interim improvements in these locations that would support improving visitor enjoyment while managing visitors to protect park resources.

The park is proposing to make the Baca Ranch Cabin District more accessible to people with disabilities and facilitate visitors accessing this area without the need for a backcountry vehicle permit as is currently the case. The park is considering the creation of two new parking areas near the cabin district, building improvements to make them accessible to people with disabilities, the addition of new trails for public and administrative use in and around the cabin district, an automatic gate that does not require visitors to get out of their vehicle to open and close, subsurface utilities to existing historic buildings, and trailhead kiosks at existing trails which would provide better information to visitors.

To reestablish the park fee collection program, several changes would be required at the entrance station area in the Valle Grande. These include redesigning vehicle circulation to direct vehicles to a fee collection booth, improving visitor parking and trailhead kiosks to access existing trails in the area, removing legacy livestock corrals, and installing an automatic gate that does not require visitors to get out of their vehicle to open and close.

These improvements would remain in place over the short-term foreseeable future as the park works on completing a General Management Plan and Front Country Development Concept Plan. It is estimated that some of these interim improvements would be in place for 5-10 years, and their benefits and impacts should are being considered within that context. Once the park has solidified the long-term vision and direction for the management of this area, facilities could be retained, removed, relocated, or modified in accordance with the desired long-term plan.

Contact Information

Brian Smith, 575-829-4851