PEPC and Parkplanning.nps.gov will be offline Wednesday, August 10 starting at 11:00 am MT for scheduled system updates that may occur every second Wednesday. Expected downtime is up to four hours. Please plan and save your work accordingly.

Ahwahnee Hotel, Regain Parking Spaces

Yosemite National Park » Ahwahnee Hotel, Regain Parking Spaces » Document List

In August 2009, a rock fall occurred on the Rhombus wall high above The Ahwahnee, scattering rock debris on portions of the parking lot. The National Park Service officially closed 29 public parking spaces and 12 valet spaces.

The purpose of this project is to provide 41 temporary parking spaces on the 40-foot-wide by 155-foot-long concrete pad that is located near The Ahwahnee, northeast of the cottages. The strictly temporary use of this administrative area (used for years to stage equipment and store materials) is consistent with its previous use.

One of the two existing temporary storage containers (Connex boxes) has been removed from the concrete pad and relocated to an adjacent area. Storage would not be allowed outside the Connex box. The second Connex box would be removed completely.

The access roadway leading from the main parking lot to the concrete pad would be graveled with 3/4-inch weed-free rock obtained from a pre-certified supplier. Bumper logs would be placed along the road to delineate parking places. This action would prevent damage to trees and expansion of the parking surface along the road (traditionally used for valet parking).

Additionally, the public parking spaces that were affected by the rock fall would be temporarily blocked by a free-standing buck and rail fence or boulder placement. This would prevent visitors from parking in closed areas and allow for removal of the unsightly hazard tape and orange traffic cones.

Temporary lighting would be placed along a foot path leading to the concrete pad for safety. The lighted section would be 185 feet long and follow along the access road. Two temporary light bollards would be placed along a 138-foot section of the footpath that originates from the cottages.

In addition, a 40-foot grape-stake fence would be placed closer to the cottages to shield the eastern-most guest cottages from oncoming automobile headlights. The fence would not affect emergency vehicle access. The style and placement of the bollards and fencing would be coordinated with the History, Architecture and Landscapes Branch staff.